Home / SSC / SSC CGL Quiz

SSC CGL Quiz

1. Generally the wire of the electric fuse is made up of ____________.
(A) Nickel
(B) Glass
(C) Tin
(D) Alloy of Tin and glass
ANS : (D) Generally the wire of the electric fuse is made up of alloy of tin and glass.

2. Dry cell is a type of __________.
(A) Primary cell
(B) Secondary cell
(C) Tertiary cell
(D) Quaternary cell
ANS :(A) Dry cell is a type of primary cell.

3. Photosynthesis takes place in _________.
(A) Mitochondria
(B) Ribosome
(C) Chloroplast
(D) Nucleolus
ANS :(C) Photosynthesis takes place in chloroplast.

4. Which of the following is not a true fish?
(A) Star fish
(B) Saw fish
(C) Guitar fish
(D) Pipe fish
ANS : (A) Star fish is an echinoderm.

5. Lead in pencil is made up of _______.
(A) Coal
(B) Lamp black
(C) Graphite
(D) Lead
ANS :(C) Lead in pencil is made up of graphite.

6. Which of the following instrument is used to measure blood pressure?
(A) Sphygmomanometer
(B) Hydrometer
(C) Multimeter
(D) Salinometer
ANS :(A) Sphygmomanometer is used to measure blood pressure.

7. There are three primary colours. These are ——
(A) Blue, Yellow and Red
(B) Yellow, Green and Red
(C) Blue, Green and Red
(D) Blue, Green and Yellow
ANS :(C) The three primary colours are Blue, Green and Red.

8. Galvanized iron has a coating of ___________.
(A) Aluminum
(B) Silver
(C) Galena
(D) Zinc
ANS :(D) Galvanized iron has a coating of zinc.

9. Which of the following is not a plant hormone?
(A) Cytokinins
(B) Ethylene
(C) Gibberellin
(D) Insulin
ANS :(D) Insulin is not a plant hormone; it is an animal hormone.

10. Rocket works on the principle of ——–
(A) Conservation of energy
(B) Conservation of momentum
(C) Bernoulli’s theorem
(D) Relativity Concept
ANS : (B) Rocket works on the principle of Conservation of momentum.

11. Which of the following gas is not a part of atmosphere?
(A) Chlorine
(B) Nitrogen
(C) Helium
(D) Oxygen
ANS :(A) Chlorine gas is not a part of atmosphere.

12. When World Environment Day is celebrated?
(A) 21st June
(B) 5th June
(C) 5th July
(D) 21st July
ANS :(B) World Environment Day is celebrated on 5th June.

13. What is the unit of resistance?
(A) Ampere
(B) Coulomb
(C) Henry
(D) Ohm
ANS : (A) Ohm is the unit of resistance.

14. Natural rubber is a polymer of __________.
(A) Butadiene
(B) Isoprene
(C) Ethylene
(D) Styrene
ANS :(B) Natural rubber is a polymer of butadiene.

15. Which one of the following vitamin is water soluble?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin K
(C) Vitamin D
(D) Vitamin B
ANS :(D) Vitamin B and Vitamin C are water soluble.

About shalini

shalini
"I am passionate about my work. Because I love what I do, I have a steady source of motivation that drives me to do my best. In my last job, this passion led me to challenge myself daily and learn new skills that helped me to do better work. "

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *