Home / GENERAL AWARNESS / POLITICAl / Indian Polity MCQ

Indian Polity MCQ

1. During which ofthe following periods did the Constituent Assembly deliberate upon finalization ofthe Constitution of India ?
A. November, 1946 November, 1949
B. November, 1947 November, 1949
C. December, 1946 November, 1949
D. December, 1947 November, 1949
ANS 1. C

2. Number of districtsin West Bengal at present is
A. 18
B. 19
C. 17
D. 16
ANS 2. B

3. Number of Panchayat Samitiesin West Bengal at present is
A. 341
B. 344
C. 333
D. 334
ANS 3. A

4. How manymembers were initially there in the Constituent Assembly of India ?
A. 300
B. 304
C. 308
D. 310
ANS 4. A

5. The Government of West Bengal introduced democratic electionsto the local bodiesin
A. 1977
B. 1978
C. 1979
D. 1980
ANS 5. D

6. Which ofthe following wasthe biggestsource forthe Constitution of India ?
A. The Government of India Act, 1919
B. The Government of India Act, 1935
C. The Indian Independence Act, 1947
D. None ofthe above
ANS 6. B

7. In which year did the Supreme Court of India dismissthe petitions ofthe cement, fertilizer and sugarindustrieschallenging the
jute packingmaterial Act, 1987 ?
A. 1980
B. 1990
C. 1993
D. 1996
ANS 7. C

8. The union ministers hold office during the pleasure of
A. The President
B. The Prime Minister
C. The Speaker ofthe Lok Sabha
D. The ChiefJustice ofthe Supreme Court of India
ANS 8. A

9. What wasthe number ofthe princely statesin India at the time of partition ?
A. 555
B. 558
C. 560
D. 562
ANS 9. D

10. Which ofthe following istrue forthe Indian judicialsystem ?
A. It iscontrolled by the Parliament
Indian Polity & Economy Part 3

B. The Supreme Court of India iscontrolled by the Parliament and the High Courts are controlled by the State Legislative
Assemblies
C. It is an independent institution
D. None ofthe above
ANS 10. C

11. Who isthe 37th ChiefJustice of India ?
A. Ram Jethmalani
B. Y. K. Sabharwal
C. Bijubhai Patnaik
D. K.G. Balkrishnan
ANS 11. D

12. The Finance Commission isconstituted under arti-0cle …….. ofthe constitution of India.
A. 275
B. 280
C. 282
D. None ofthe above
ANS 12. B

13. In which general election did the Congress Party losemajority in the Parliament forthe first time ?
A. 1967
B. 1977
C. 1980
D. None ofthe above
ANS 13. B

14. Who wasthe President of India at the time of proclamation of emergency in the year 1976 ?
A. V. V.Giri
B. Giani Zail Singh
C. Fakhruddin Ali Ahmad
D. ShankarDayal Sharma
ANS 14. C

15. Assertion (A) : The number ofthemembers ofthe Union Public Service Commission is prescribed in the constitution of India.
Reason (R) : The Union Public Service Commission wasconstituted underthe provisionsin the Constitution of India.
A. Both A and R are individually true and R isthe correct explanation of A
B. Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
C. A istrue but R isfalse
D. A isfalse but R istrue
ANS 15. D

16. Which one ofthe following statementsis notcorrect ?
A. The Vice-President of India holds office for a period of five years
B. The Vice-President of India can be removed by a simplemajority of votes passed in the Rajya Sabha only
C. The Vice-President of India continuesto be in office even afterthe expiry of histerm till hissuccessortalkes over
D. The Supreme Court of India hasto look into all disputes with regard to the election the Vice-President of India
ANS 16. B

17. Considerthe following statements:
1. A money billcannot be introduced in the Council of States.
2. The Council of Statescannot reject a money bill nor amend it.
Which ofthe statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
ANS 17. C

18. Which one ofthe following is not a parliamentary committee ?
A. Demandsfor grantscommittee
B. Committee on public accounts
C. Committee on public undertakings
D. Committee on estimates
ANS 18. A

19. Which one ofthe following isthe correctsequence of union territories of India in the increasing order ofthere area ?
A. Puducherry Lakshadweep Chandigarh Andaman and NicobarIslands
B. Lakshadweep Chandigarh Andaman and NicobarIslands Puducherry
C. Lakshadweep Chandigarh Puducherry Andaman and NicobarIslands
D. Puducherry Chandigarh Andaman and NicobarIslands Lakshadweep
ANS 19. C

20. What wasthe scheme to reduce interest burden ofthe state Government of India through gradualconversion of high cost
debt into a low cost debt known as?
A. Debtswap scheme
B. Debt write offscheme
C. Grantsinaid scheme
D. Debtconsolidation scheme
ANS 20. A

21. Which one ofthe following states/Uts ofthe country has more than fifty percent tribal population ofthe total population ?
A. Andaman and NicobarIslands
B. Dadra and NagarHaveli
C. Himachal Pradesh
D. Puducherry
ANS 21. B

22. The objective ofthe Eklavya Model Residential Schoolsisto provide quality education to which ofthe following ?
A. Scheduled caste students
B. Tribalstudents
C. Orphan girlstudents
D. Unorganized women labour
ANS 22. B

23. Underwhich article ofthe Constitution of India can the President of India be impeached ?
A. Article 61
B. Article 75
C. Article 76
D. Article 356
ANS 23. A

24. Assertion (A) : The council ofministersin the union of India iscollectively responsible both to Lok Sabha and the Rajya Sabha.
Reason (R) : Themembers of both the Lok Sabha and the Rajya Sabha are eligible to be theministers ofthe Union Government.
A. Both A and R are individually true and R isthe correct explanation of A
B. Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
C. A istrue but R isfalse
D. A isfalse but R istrue
ANS 24. D

25. Considerthe following statements:
1. The judges(inquiry) bill 2006 contemplatesto establish a judicialcouncil which willreceive complaints againstJudges ofthe
Supreme Court including the ChiefJustice of India,High Court ChiefJustices and Judges.
2.Underthe protection ofwomen from Domestic Violence Act, 2005 a woman can file a petition before a Istclassjudicial
magistrate. Which ofthe statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
ANS 25. C

26. Which ofthe following constitution Amendment Actsseeksthat the size ofthe Councils ofMinisters at the centre and in a
statemust not exceed 15 percent ofthe total number ofmembersin the Lok Sabha and the total number ofmembers ofthe
Legislative Assembly ofthatstate respectively ?
A. 91st
B. 93rd
C. 95th
D. 97th
ANS 26. A

27. Considerthe following statementsin respect of financial emergency under Article 360 ofthe Constitution of India :
1. A proclamation of financial emergency issued shallcease to operate at the expiration oftwo months, unless before the
expiration ofthat period it has been approved by the resolutions of both Houses of Parliament.
2. If any proclamation of financial emergency isin operation, it iscompetent forthe President of India to issue direction forthe
reduction ofsalaries and allowances of all or any class of person serving in connection with the affairs ofthe union but excluding
the judges ofthe Supreme Court and the High Courts.
Which ofthe statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
ANS 27. A

28. Who wasthe speaker ofthe first Lok-Sabha ?
A. Hukam Singh
B. G. V.Mavalankar
C. K.M.Munshi
D. U.N.Dhebar
ANS 28. B

29. Considerthe following statements:
1. Themode ofremoval of a judge of a High Court in India issame asthat ofremoval of a judge ofthe Supreme Court.
2. Afterretirement from the office, a permanent judge of a High Courtcan not plead or act in any court or before any authority in
India.
Which ofthe statements given above is/are correct ?
A. 1 only
B. 2 only
C. Both 1 and 2
D. Neither 1 nor 2
ANS 29. C

30. Which one ofthe following isthe correctchronological order ofthe formation ofthe following asfullstates ofthe Indian
Union ?
A. Sikkim Arunachal Pradesh Nagaland Haryana
B. Nagaland Haryana Sikkim Arunachal Pradesh
C. Sikkim Haryana Nagaland Arunachal Pradesh
D. Nagaland Arunachal Pradesh Sikkim Haryana
ANS 30. B

31. Underthe Constitution,the powerto issue a writ ofHabeas Corpusis vested in
A. High Court alone
B. Both Supreme Court and High Courts
C. Allcourts down to the District Courts
D. None ofthese
ANS 31. B

32. What are the residuary powers?
A. Powers which are enumerated in the state list
B. Powers which are included in the state list
C. Powers which are enumerated in the concurrent list
D. Powers which are not mentioned in any ofthe lists
ANS 32. D

33. Which ofthe following is not a Fundamental Right?
A. Right to equality
B. Right to property
C. Right to freedom
D. Right to constitutionalremedies
ANS 33. B

34. The Fundamental Rightsin our Constitution are inspired by the Constitution of
A. United States of America
B. United Kingdom
C. Switzerland

D. Canada
ANS 34. A

35. Who wasthe President ofthe Republic of India who consistently described Indian secularism as Sarve Dharma Samabhav ?
A. Dr. S. Radhakrishnan
B. Dr.JakirHussain
C. Dr. Rajendra Prasad
D. Giani Zail Singh
ANS 35. A

36. How manymembers ofthe Rajya Sabha are nominated by the president ?
A. Five
B. Twelve
C. One-fifth ofthe totalmembers
D. Ten
ANS 36. B

37. Which Article ofthe Constitution of India abolishes untouchability and forbidsits practice in any form ?
A. Article 16
B. Article 17
C. Article 18
D. Article 15
ANS 37. B

About beingchinmay

beingchinmay
“I am a dedicated person with a family of four. I enjoy reading, and the knowledge and perspective that my reading gives me has strengthened my teaching skills and presentation abilities. I have been successful at raising a family, and I attribute this success to my ability to plan, schedule, and handle many different tasks at once. This flexibility will help me in the classroom, where there are many different personalities and learning styles.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *