Home / GENERAL AWARNESS / HISTORY / Indian History Part 1

Indian History Part 1

1. Ajatasatru wasson of
A. Bimisara
B. Udayin
C. Shisunaga
D. None of above
Ans 1. A Ajatasatru wasson of Bimisara.He jailed hisfatherto declare himself as king.Bimisara was himself a very brave king.

2. The Shisunaga Dynasty was overthrown by
A. Bimisara
B. Ajatashatru
C. Mahapadma
D. Chandragupta Maurya
Ans 2. C Mahapadma was also known as”Ugrasena”means Owner of huge army.

3. Gautama Buddha renounced home at the age of
A. 26
B. 27
C. 28
D. 29
Ans 3. D

4. Who was Channa ?
A. Budhha’s Horse
B. Budhha’s Charioteer
C. Budhha’s Cousin
D. Budhha’s Deciple
Ans 4. B

5. Pali Texts are associated with
A. Hiduism
B. Budhhaism
C. Islam
D. Jews
Ans 5. B

6. What wasthe time period of Indus Civilization / Harappan Civilization?
A. 2400 BC – 1700 BC
B. 2400 BC – 1750 BC
C. 2500 BC – 1700 BC
D. 2500 BC – 1750 BC
Ans 6. D

7. Which wasthe largestsite of Indus Civilization ?
A. Mohenjodaro
B. Lothal
C. Chanhudaro
D. Dholavira
Ans 7. A

8. Which two Indussitesfound in Afghanistan ?
A. Lothal and Daimabad
B. Shatughai and Dainabad
C. Shatughai and Mundigaq
D. Mundigaq and Daimabad
Ans 8. C

9. Which wasthe ancient port of Indus Civilization ?
A. Harappa
B. Lothal
C. Dholavira
D. Surkotada
Ans 9. B

10. Vedic Culturewasfrom
A. 1500 BC to 600 BC
B. 1450 BC to 550 BC
C. 1400 BC to 500 BC
D. 1300 BC to 400 BC
Ans 10. A

11. Which isthe oldest text in theworld ?
A. Yajur Veda
B. Atharva Veda
C. Rig Veda
D. Sama Veda
Ans 11. C Rig Veda isthe oldest text in theworld so it is also known asthe first testament ofmankind.

12. How many Mandalas Rig Veda contains?
A. 9 Mandalas
B. 10 Mandalas
C. 11 Mandalas
D. 12 Mandalas
Ans 12. B

13. Which veda isimportant forIndian Music?
A. Sama Veda
B. Yajur veda
C. Atharva Veda
D. Rig Veda
Ans 13. A

14. Which Veda containscure of diseases?
A. Sama Veda
B. Atharva Veda
C. Rig Veda
D. Yajur Veda
Ans 14. B

15. Which of following was not a varna of Society ?
A. Shudra
B. Vaisya
C. Kshatriya
D. Vaiswik
Ans 15. D Therewere fours varnas: 1. Brahmana, 2. Kshatriya, 3. Vaisya, 4. Shudra.

16. Mahajanapada Period wasfrom ?
A. 700 BC to 375 BC
B. 650 BC to 350 BC
C. 625 BC to 350 BC
D. 600 BC to 325 BC
Ans 16. D

17. Which wasthe largest Indian site of Indus Civilization ?
A. Mohenjodaro
B. Dholavira
C. Chanhudaro
D. Lothal
Ans 17. B

18. What wasthe time period of Indus Civilization / Harappan Civilization?
A. 2400 BC – 1700 BC
B. 2400 BC – 1750 BC
C. 2500 BC – 1700 BC
D. 2500 BC – 1750 BC
Ans 18. D

19. Where Gautama Buddha attained Nirvana (enlightenment) ?
A. Lumbini
B. Sarnath
C. Kusinagar
D. Bodh Gaya
Ans 19. D Gautama Buddha’s birth placewas Lumbini.Gautama Buddha’sfirst Sermon took place at Sarnath.

20. When was Mahavira born ?
A. 530 BC
B. 540 BC
C. 550 BC
D. 560 BC
Ans 20. B Mahavira was born in 540 BC in a village Kundgrama near Vaishali in Bihar.

21. Azad Hind wascreated with the assistance of
A. USA
B. Russia
C. Japan
D. China
Ans 21. C Azad Hind was an Indian provisional government established in Singapore in 1943 with monetary,military and political assistance from ImperialJapan,to fight against British Rule in India.

22. Genghis Khan founded the
A. Mongol Empire
B. Mohul Empire
C. Lodi dynasty
D. Mughal Empire
Ans 22. A

23. The first Buddhist Council was held in the reign of?
A. Ajatashatru
B. Bimbisara
C. Ashoka
D. Kanishka
Ans 23. A

24. The first ruler of Pala dynasty was?
A. Bhaskaravarman
B. Dharmapala
C. Gopala
D. None ofthe above
Ans 24. C

25. The French Revolution took place in the year
A. 1786
B. 1787
C. 1788
D. 1789
Ans 25. D

26. Who started Arya Samaj ?
A. Swami Vivekananda
B. Raja Ram Mohan Roy
C. Gopal Krishna Gokhale
D. Swami Dayanand Saraswati
Ans 26. D

27. Bimbisara wasthe ruler of?
A. Magadh
B. Kamboja
C. Avadh
D. Gandhara
Ans 27. A

28. During the period of Sangastherewas a revival of?
A. Jainism
B. Brahminism
C. Zoroastrianism
D. Buddhism
Ans 28. B

29. Tipu sultan wasthe ruler of?
A. Bengal
B. Karnataka
C. Hyderabad
D. Mysore
Ans 29. D
30. What is meaning ofMatiJnana in Jainism ?
A. Perception through activity ofsense organs.
B. Knowledge revealed by scriptures.
C. Clairvoyant perception.
D. Telepathic knowledge.
Ans 30. A

31. Maurya Period wasfrom ?
A. 320 BC – 185 BC
B. 322 BC – 185 BC
C. 315 BC – 185 BC
D. 310 BC – 185 BC
Ans 31. B

32. “Jatakas” are sacred text associated with :
A. Hinduism
B. Jainism
C. Buddhism
D. Jews
Ans 32. C

33. Chandragupta dethroned the last Nanda ruler,His namewas?
A. Dhananand
B. Gyananand
C. Bikhanand
D. Rehonand
Ans 33. A

34. Chandragupta wassucceeded by ?
A. Sannidhata
B. Ashoka
C. Hemusara
D. Bindusara
Ans 34. D

35. Sunga Dynasty wasfrom
A. 178 BC – 73 BC
B. 180 BC – 73 BC
C. 182 BC – 73 BC
D. 185 BC – 73 BC
Ans 35. D

36. Kanva Dynasty wasfrom
A. 73 BC – 28 BC
B. 72 BC – 28 BC
C. 73 BC – 26 BC
D. 73 BC – 25 BC
Ans 36. A

37. Satavahava Dynasty wasfrom
A. 56 BC – 220 AD
B. 60 BC – 225 AD
C. 65 BC – 230 AD
D. 70 BC – 235 AD
Ans 37. B

38. The treaty of Srirangapatna wassigned between Tipu Sultan and
A. Robert Clive
B. Cornwallis
C. Warren Hastings
D. Dalhousie
Ans 38. B

39. To conquer and annex Peshawar and Punjab,Mahmud ofGhazni defeated ?
A. Ghurids
B. Arabs
C. Karkotakas
D. Hindushahis
Ans 39. D

40. Chandragupta dethroned the last Nanda ruler,His namewas?
A. Dhananand
B. Gyananand
C. Bikhanand
D. Rehonand
Ans 40. A

41. First Governor- General of India
A. Robert Clive
B. Sir Charles Metcalfe
C. William Bentinck
D. Warren Hastings
Ans 41. C

42. Who isconsider asthe chief architect of Tajmahal?
A. Makramat Khan
B. Mohamad Khan
C. Ahmad Lahauri
D. Ahmad Khan
Ans 42. C

43. All India Harijan Sangha established in ?
A. 1930
B. 1931
C. 1932
D. 1933
Ans 43. C

44. Mangal Pandey was a sepoy at ?
A. Royal Gorkha Rifle
B. 34th Bengal Native Infantary
C. Sikh Regiment
D. None of above
Ans 44. B

45. First battle of Panipat wasfought between ?
A. Babur and Lodi
B. Akbar and Hemu
C. Mughal and British
D. Akbar and Lodi
Ans 45. A

46. Second battle of Panipat wasfought between ?
A. Babur and Lodi
B. Akbar and Hemu
C. Mughal and British
D. Akbar and Lodi
Ans 46. B

47. Who wasthe founder ofMadras?
A. Francis Day
B. Lord Dalhousie
C. SirJohn Child
D. Robert Clive
Ans 47. A

48. Who is writer of”Geet Govind”
A. Kabir
B. Kalidas
C. Ravidas
D. Jayadev
Ans 48. D

49. Battle of Buxarwasfought in ?
A. 1762
B. 1764
C. 1768
D. 1772
Ans 49. B

50. Swami Vivekananda attended the “Parliament ofthe World’s Religions”in America in the year?
A. 1893
B. 1895
C. 1897
D. 1899
Ans 50. A

51. Which ofthe following wasthe court language during the reign of Akbar?
A. Hindi
B. Urdu
C. Persian
D. Arabic
Ans 51. C
52. Which one the following kingdoms wasfounded by Raja Odeyar?
A. Tanjore
B. Jinji
C. Mysore
D. Madura
Ans 52. C

53. Who built the Ibadatkhana at Fatehpur Sikri?
A. Jahangir
B. Akbar
C. Auranangzeb
D. Shahjahan
Ans 53. B

54. Who put an end to the system ofDual Government in Bengal?
A. Regulating Act
B. Clive
C. Warren Hastings
D. British Parliament
Ans 54. C
55. Muhammad Ghori ascended the throne ofGhazni in the year
A. 1073
B. 1173
C. 1273
D. 1373
Ans 55. B

56. TheQutub Minar at Delhi was built by ?
A. Qutbuddin Aibak
B. Shahjhan
C. Aleu-din-khilji
D. Chandragupta
Ans 56. A

57. When Humayun wassucceeded by Akbar, hewas
A. 13 years old
B. 14 years old
C. 15 years old
D. 16 years old
Ans 57. A

58. Where did British first open theirfactoriesin Eastern part of India ?
A. Assam
B. Orissa
C. Bihar
D. Sikim
Ans 58. B

59. Goa wascaptured by Portuguese ?
A. 1450 AD
B. 1460 AD
C. 1500 AD
D. 1510 AD
Ans 59. D

60. First Governor-General of Bengal was
A. William Bentinck
B. Robert Clive
C. Warren Hastings
D. Sir Charles Metcalfe
Ans 60. C

61. The Red Fort was built by
A. Akbar
B. Shahjhan
C. Jahangir
D. Sher Shah
Ans 61. B
62. The Sarvodaya Movement wasinitiated by
A. Mahatma Gandhi
B. J P Narayan
C. Vinoba Bhave
D. Bhagat Singh
Ans 62. C

63. What wasthe real name of Chanakya ?
A. Bishnu Gupta
B. Ramtanu Mishra
C. Kautilya
D. Vishisht
Ans 63. C

64. When did Vasco-da-Gama come to India ?
A. 1492
B. 1494
C. 1496
D. 1498
Ans 64. D

65. When was Burma separated from India
A. 1936
B. 1937
C. 1938
D. 1939
Ans 65. B
66. Which one ofthe following began with the Dandi March ?
A. Home rule Movement
B. Non-Cooperation Movement
C. Civil disobedience Movement
D. Quit India Movement
Ans 66. C

67. Who isthe founder ofMahabalipuram ?
A. Narsimha Varman
B. Rajaraja Chola
C. Mahendra Varman
D. Narsimha Chola
Ans 67. A

68. Who ofthe following Prime Ministerssent Cripps Mission to India ?
A. James Ramsay MacDonald
B. Stanley Baldwin
C. Neville Chamberlain
D. Winston Churchill
Ans 68. D

69. With whose permission did the English set up theirfirst factory in Surat?
A. Akbar
B. Jahangir
C. Shahjahan
D. Aurangzeb
Ans 69. B

70. Malik Kafurwas General of?
A. Firoz Shah Tughluq
B. Chandragupta Maurya
C. Bimisara
D. Ala-ud-din khilji
Ans 70. D

71. First Governor- General of India
A. Robert Clive
B. Sir Charles Metcalfe
C. William Bentinck
D. Warren Hastings
Ans 71. C

72. The title Punjab Kesari wasconferred on ?
A. Lala Lajpat Rai
B. Sardar Baldev Singh
C. Bhagat Singh
D. Ranjit Singh
Ans 72. A
73. Zero wasinvented by ?
A. Bhaskara
B. Chanakya
C. Aryabhatta
D. None of above
Ans 73. C

74. Ramcharitamanas was written by ?
A. Tulsidas
B. Kalidas
C. Kabir
D. Ravidas
Ans 74. A

75. In which languagewere the Buddhist literary works generally written?
A. Sanskrit
B. Tamil
C. Prakrit
D. Pali
Ans 75. D

76. Who is known as”Father of Indian Renaissance”?
A. Lala Lajpat Rai
B. Raja Ram Mohan Roy
C. Shaheed Bhaghat Singh
D. B.G. Tilak
Ans 76. B

77. The leader ofthe Young Bengal Movement was?
A. Dwarkanath Tagore
B. ChandrashekharDeb
C. Ishwar Chandra Vidyasagar
D. Henry Vivian Derozio
Ans 77. D

78. The Vedascontain all the truth wasinterpreted by
A. Swami Vivekananda
B. Swami Dayananda
C. Raja Rammohan Roy
D. None of above
Ans 78. B

79. Ustad Mansurwas a famous painterin the region of?
A. Shajahan
B. Akbar
C. Humayun
D. Jahangir
Ans 79. D

80. Underwhose leadership wasthe all India Muslim League set up?
A. Mohammed AliJinnah
B. Sayyid Ahmed Khan
C. Aga Khan
D. All ofthe above
Ans 80. C

81. The Upanishads are ?
A. Books of ancient Hindu laws
B. A source ofHindu philosophy
C. Books on social behavior ofman
D. Prayersto God
Ans 81. B

82. The title Punjab Kesari wasconferred on ?
A. Lala Lajpat Rai
B. Sardar Baldev Singh
C. Bhagat Singh
D. Ranjit Singh
Ans 82. A

83. Who wasthe founder of dynasty “The Vakatakas”?
A. Yajnavarman
B. Simhavarman
C. Vindhyashakti
D. Kodungon
Ans 83. C

84. Who is writer ofNuh-Siphir?
A. Isami
B. Firdausi
C. Alberuni
D. Amir Khusrau
Ans 84. D Nuh-Siphiris written by Amir Khusrau and is a poetic description of Alauddin Khilji.

85. Who isthewriter of”Kitab-fi-Tahqiq”?
A. Firoz Shah
B. Alberuni
C. Firozabadi
D. Isami
Ans 85. B Writer of”Kitab-fi-Tahqiq”is Alberuni,this book is about Indian sciences.

86. Who wrote biography ofHumayun ?
A. Hindal
B. Kamran
C. Gulbadan Begum
D. Rajia Sultana
Ans 86. C Gulbadan Begum wassister ofHumayun and wrote his biography “Humayunama”.

87. Who isthe author of Tuzuk-i-Baburi?
A. Abul Fazl
B. Jahagir
C. Babur
D. Khwad Amair
Ans 87. C It describes military tactics and administrative organisation during Babur’sreign.

88. Who isthe author of Ain-i-Akbari?
A. Akbar
B. Mulla Daud
C. Ishwas Das
D. Abul Fazl
Ans 88. D This book is about History of Akbar’sreign.

89. Who isthe author of Khulasat-ul-Tawarikh ?
A. Sujan Raj Khatri
B. Abdul Hamid Lahori
C. Inyat Khan
D. Abul Fazl
Ans 89. A It is about the history of Aurangzeb’srule.

90. Who isthe author of”Raqqat-e-Alamgiri”?
A. IshwarDas
B. Aurangzeb
C. Dara Shikhon
D. Mulla Daud
Ans 90. B Author of”Raqqat-e-Alamgiri”is Aurangzeb, A compendium of hisletters.

91. Who wasthe founder of dynasty “The Vakatakas”?
A. Yajnavarman
B. Simhavarman
C. Vindhyashakti
D. Kodungon
Ans 91. C

92. Sirajuddaula was___ of Alivardi Khan.
A. Son
B. Grandson
C. Niece
D. Brotherin law
Ans 92. B

93. Tipu Sultan wasson of?
A. Sirajuddaula
B. MirJafar
C. MirQasim
D. Haidar Ali
Ans 93. D

94. Maharaja Ranjit Singh died in ?
A. 1839
B. 1840
C. 1841
D. 1842
Ans 94. A

95. Book “Causes of Indian revolt”is written by ?
A. Karl Marx
B. S.N. Sen
C. R.C.Mazumdar
D. Sayed Ahmad Khan
Ans 95. D

96. Who wasthe founder of Indian National Congress?
A. Anand Mohan Bose
B. W.C. Bannerji
C. A.O.Hume
D. William Adam
Ans 96. C Womesh Chandra Banerjeewasthe first President of Indian National Congress, but it wasfounded by A.O.

97. Who asserted,”Swaraj is my Birth Right and I will have it.”?
A. Sri Aurobindo Ghosh
B. Bal Gangadhar Tilak
C. Lala Lajpat Rai
D. Bipin Chandra Pal
Ans 97. B

98. Who was private secretary ofMahatma Gandhi?
A. Gopal Krishan Gokhlae
B. Raj Kumar Shukla
C. Mahadev Desia
D. Nathu Ram Godse
Ans 98. C Gopal Krishan Gokhlaewas political guru ofMahatma Gandhi.

99. The Ali brothers, launched Khilafat Movement against British in 1920.Names of Ali brothers were :
A. Mauhammad Ali and Khilafat Ali
B. Mauhammad Ali and Muskan Ali
C. Mauhammad Ali and Nusrat Ali
D. Mauhammad Ali and Saukat Ali
Ans 99. D

100. Simon Commission was appointed by the British government in which year?
A. September 1928
B. November 1928
C. September 1927
D. November 1927
Ans 100. D

About shalini

shalini
"I am passionate about my work. Because I love what I do, I have a steady source of motivation that drives me to do my best. In my last job, this passion led me to challenge myself daily and learn new skills that helped me to do better work. "

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *