Home / GENERAL AWARNESS / CULTURE / MCQ For CULTURAL HERITAGE OF INDIA

MCQ For CULTURAL HERITAGE OF INDIA

1. Which are the first cereals grown by Indians
a. Race
b. Sugarcane
c. Wheat and barly
d. None of these
Ans : C

2. The name Inida was derived from the river name
a. Ganga
b. Kaveri
c. Sindhu
d. Krishna
Ans : C

3. Which is first Indus Site
a. Mohanjedaro
b. Harappa
c. Lothal
d. Banavali
Ans : B

4. In which year the Harappan Site was excavated
a. 1921
b. 1920
c. 1922
d. 1923
Ans : A

5. Who is the archeologist, Harappan Site was discovered
a. R.D Banarjee
b. D. R Sanhi
c. T.K Taper
d. None of these
Ans : B

6. Harappa was located on the river
a. Sindhu
b. Ganga
c. Ravi
d. None of these
Ans : C

7. Mohanjedaro was excavated in year
a. 1922
b. 1923
c. 1924
d. 1925
Ans : A

8.Where was Mohanjedaro situated
a. Lothal
b. Hariyana
c. Larkhana
d. Panjab
Ans : C

9.Mohanjedaro was excavted by
a. R. D Banarjee
b. D. R Sahni
c. Dr. Sukarno
d. None of these
Ans : A

10.The word Mohanjedaro in Sindi Language means
a. Culture
b. Knowledge
c. Excavation
d. Mount of dead
Ans : D

11.Where is Banwali situated
a. Harappa
b. Gujarath
c. Panjab
d. Hariyana
Ans : D

12.In which year Kalibagab was excavated
a. 1923
b. 1924
c. 1930
d. 1953
Ans : D

13.Who is the archelogist of Kalibagan
a. A. Ghosh
b. T.K Tapper
c. Y.D Sharma
d. S.R Roa
Ans : A

14.Which is first manmade port in the world.
a. Quilon
b. Lothal
c. Muzris
d. None of these
Ans : B

15. Which is known as 18 days of Battle
a. Battle of Kurukshetra
b. Battle of Hidaspus
c. Battle of Paniput
d. None of these
Ans : A

16. Manusmrithi was translated into English by
a. Macauely
b. J.S Mill
c. William Jones
d. Max Muller
Ans : C

17. Who used iron for the first time in India
a. Dravidens
b. Aryans
c. Portughese
d. None of these
Ans : B

18. Who translated Arthasastra into English
a. Manu
b. Symasastri
c. Max Muller
d. None of these
Ans : B

19. Who was the founder of Jaimism
a. Swami Vivekananda
b. Kirthi Varman
c. Vardhamana Mahavira
d. None of these
Ans : C

20. The word ‘Jaina’ was derived from the word
a. Jeena
b. Jyna
c. Jina
d. Jana
Ans : C

21. The word ‘Jina’
a. Power
b. Jictory
c. Wisdom
d. Conqueror
Ans : D

22. Who was the father of vardhamana Mahavira
a. Sidhartha
b. Varthmana varagunan
c. Kirthivarman
d. None of these
Ans : A

23. Jain Sacred texts are called
a. Sungas
b. Angas
c. Hymns
d. None of these

Ans : B

24. How many World Heritage Sites are there today
a. 930
b. 934
c. 935
d. 936
Ans : D

25. The world Heritage fund was created on
a. 1972
b. 1970
c. 1973
d. 1974
Ans : A

26. Buddhism originated in
thth
a. 7 and 8 C.BC
th
b. 6 C.BC
c. 5th C.BC
d. 3rd C.BC
Ans : B

27. Who was the founder of Buddhism
a. Chatrapati shivaji
b. Gautama Buddha
c. Vikramaditya II
d. None of these
Ans : B

28. Buddha’s Birth Place now is known as
a. Nepal
b. Buttan
c. Prinla
d. None of these
Ans : C

29. Buddhas original name was
a. Manu
b. Subhodana
c. Sidhartha
d. None of these
Ans : C

30. Who wrote Thirukural
a. Avvayar
b. Thiruvallur
c. Nakkinar
d. Tolkappier
Ans : B

31. Who was the first victory of the protughese in the East?
a. Francisco d’Almeda
b. Pedro Alvaraz carbol
c. Albuquerque
d. Vasco da Gamma

Ans : A

32. Which place is known as the gate of ancient India
a. Mahodayapuram
b. Muziris
c. Kozhikode
d. Quilon
Ans : B

33. About 3000 BC human civilization definitely existed in
a. India
b. Australia
c. America
d. No where
Ans : A

34. The striking feature of the Indus Valley Civilization was
a. Rural settlement
b. Civic organization
c. Sea transport
d. Industries
Ans : C

35. Which Mughal Emperor’s tomb was not in India
a. Akbar
b. Jahangir
c. Shajahan
d. Humayun
Ans : B

36. The Nagara Style of temple architecture is associated with
a. North India
b. South India
c. East India
d. West India
Ans : A

37. Who wrote Gita Govinda
a. Jayadeva
b. Tuka Ram
c. Tulsi Das
d. Purandava Das
Ans : A

38. The 1885 Congress session was held at
a. Gokuldas Tejpal Sankrit Pathsala Had
b. Gowalia tank
c. Victoria Hall
d. Brabooousne Satadium

Ans : A

39. Gandhara School of art came into existence
a. Hinayana sect
b. Mahayana sect
c. Jainism
d. Independence Ajivikas

Ans : B

40. Who wrote Poverty and UnBritish Rule in India
a. Dadabai Navaroji
b. R.C Datt
c. Charlies Wood
d. M.N Roy
Ans : A

41. The year of Battle of Plassey.
a. 1758 June 16
b. 1757 June 13
c. 1756 June 13
d. 1750 june 13
Ans : C

42. What is the original name of Shershah
a. Salim
b. Hameed
c. Farid
d. None of these
Ans : C

43. Who was the tutor of Shivaji
a. Dadaji kondadev
b. Shershah
c. Birbal
d. None of these
Ans : A

44. The year of first Maratha was
a. 1775 – 1782
b. 1776 – 1783
c. 1777 – 1782
d. 1774 – 1782
Ans : A

45. The Marath Script was known as
a. Peshurascript
b. Modiscript
c. Shivaji scipt
d. None of these
Ans : B

46. Peshwaship was abolished in the year
a. 1812
b. 1815
c. 1816
d. 1818
Ans : D

47. Who was the last Peshuea
a. Balaji Wishwanath
b. Baji Roa I
c. Baji Roa II
d. None of these

Ans : C

48. The Source of Swastika symbol
a. Indus Valley
b. Silent valley
c. Dravidians
d. None of these
Ans : A

49. Meter Scale has been discovered from
a. Harappa
b. Banawali
c. Chandudaro
d. Kalibagan
Ans : A

50. Weapon never used by the Induspeople
a. Sword
b. Knife
c. Spade
d. None ofthese
Ans : A

51. What was the Major Industry in Chandudaro?
a. Bead making
b. Textiles
c. Tread Making
d. Craft Work
Ans : A

52. The word ‘Sindhan’ used by the Indus people denoted
a. Silk
b. Iron
c. Cotton
d. Copper
Ans : C

53. Evidence of Fractional burial has been excavated from
a. Lothal
b. Kot Siji
c. Banaueali
d. Harappa
Ans : D

54. The word “Godhume” used in the vedic period denoted
a. Rice
b. Wheat
c. Cereals
d. None of these
Ans : B

55. ‘Yava’ denoted
a. Wheat
b. Rice
c. Barley
d. None of these
Ans : C

56. Vedic term ‘Sita’ denoted
a. Battle field
b. Paddy field
c. Ploughed field
d. None of these
Ans : C

57. Who established the city of Pattalyputhra?
a. Ajatasantru
b. Ajastru
c. Bimbisara
d. None of these
Ans : A

58. The Greek historian who wrote about Alexander’s Indian invasion
a. Socrates
b. Arien
c. Ajastru
d. None of these
Ans : B

59. Who wrote Charaka Samhitha
a. Kautiliya
b. Charaka
c. Aryabatta
d. None of these
Ans : B

60. Who is the Sanskrit Scholar in the court of Chandragupta
a. Bimbisara
b. Ariean
c. Amarsimba
d. None of these
Ans : C

61. Who wrote Tamil Ramayana
a. Kalidas
b. Karikala
c. Seikkilas
d. Kambar
Ans : D

62. Who wrote “Raja Tharangini”
a. Kambar
b. Kalidas
c. Karikala
d. None of these
Ans : D

63. The famous astronomer who wrote Brihat Samhitha
a. Pliny
b. Varahamithra
c. Parrin
d. None of these

Ans : B

64. Who wrote Arthasasthra
a. Kautiliya
b. Birbal
c. Kambar
d. None of these
Ans : A

65. Who was the first leader of Kalinga in I century A.D
a. Karikala
b. Charaka
c. Kharauel
d. Chola Raja
Ans : A

66. Who wrote the “Kumara Sambavam”
a. Kambar
b. Seikkilas
c. Kalidas
d. None of these
Ans : C

67. Who was considered the lord of Vedas
a. Surya
b. Varuna
c. Indra] d. None of these
Ans : B

68. Who built “Brihadeshwara Temple”
a. Ashok
b. Raja Raja I
c. Rajendra Chola
d. None of these
Ans : B

69. Where was Brihadeshwara Temple situvated
a. Madhura
b. Kaveripattanam
c. Jaipur
d. Tanjavore
Ans : D

70. The other name of Brihadeshwara Temple
a. Rajarajeswara temple
b. Madhurai Temple
c. Cholapuram Temple
d. None of these
Ans : A

71. Who was the founder of Pallava dynasty
a. Raja Raja I
b. Karikala
c. Simhavishnu
d. None of these

Ans : C

72. Who was the founder of Chalukya dynasty
a. Pullikeshin I
b. Pullikeshin I I
c. Kethivarman
d. None of these
Ans : A

73. Who was the last greatest ruler of Chalukya dynasty
a. Pullikeshin I I
b. Pullikeshin I
c. Kirthivarman
d. None of these
Ans : C

74. Where was Ambar Palace situvated
a. Hariyana
b. Rajastan
c. Sikim
d. Thripura
Ans : B

75. Who was the last king of Sunga dynasty
a. Pushyamithra
b. Agnimithra
c. Devabutti
d. None of these
Ans : C

76. Golden Temple was situated in
a. Amritsar
b. Gurudwara
c. Thripura
d. None of these
Ans : A

77. Who was the founder of Mourya dynasty
a. Karikala
b. Raja Raja
c. Chandragupta Mourya
d. None of these
Ans : C

78. What is the nick name of Asoka
a. Sidhartha
b. Darmapriyan
c. Devanampriya Priyadassin
d. All of the above
Ans : C

79. The greatest work of the Tamil literature of the Sanfam age
a. Thirukural
b. Tholkappiyam
c. Pathittupath
d. All of the above
Ans : B

80. Which was the main seaport of Pandyas
a. Vanchi
b. Muzaris
c. Korkai
d. None of these
Ans : C

81. Which was the main seaport of Cholas
a. Kaveripattanam
b. Muzaris
c. Korkai
d. Vanchi
Ans : A

82. ‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐is the description of the love story of Kovalan and Kannaki
a. Akamnannuru
b. Pathittupath
c. Manusmrithi
d. Silapatigaram
Ans : D

83. “Bharatham” was a Tamil Version of Mahabharata Sung by ‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐‐
a. Tholkapiyam
b. Perundevanar
c. Ilango Adikal
d. None of these
Ans : B

84. Which is known as “Tamil Bible”
a. Tholkapiyam
b. Pathittupath
c. Silapatigaram
d. Thirukuaral
Ans : D

Rating: 5

About shalini

shalini
"I am passionate about my work. Because I love what I do, I have a steady source of motivation that drives me to do my best. In my last job, this passion led me to challenge myself daily and learn new skills that helped me to do better work. "

2 comments

  1. Can We Download All This Topic ,Please I Need A Download Option So That I Can Download Which I Requirement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *