Home / GENERAL AWARNESS / CULTURE / GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture

GK Questions & Answers on Medieval History: Art & Culture

1. Who was the author of the book Kitab-i-Yamini?
A. Abul Fazl
B. Abu Nasr Utbi
C. Amir Khusro
D. Firdausi

Ans. B

2. Who was the author of the book Taj-ul-Maasir?

A. Abul Fazl
B. Jahangir
C. Hasan Nizami
D. None of the above

Ans. C

3. Which book described the Arab invasion of Sindh for the very first time?

A. Shahnama
B. Baburnama
C. Akbarnama
D. Chachnama

Ans. D

4. Kandariya Mahadeva Temple of the Medieval India is dedicated to which Lord?

A. Shiva
B. Brahma
C. Vishnu
D. Ram

Ans. A

5. During the reign of which ruler Moroccan traveler Ibn Battuta visited India?

A. Aurangazeb
B. Akbar
C. Muhammad Bin Tughlaq
D. Alauddin Khilji

Ans. C

6. Who wrote Tughlaqnama?

A. Abu Nasr Utbi
B. Amir Khusrau
C. Abul Fazl
D. Hasan Nizami

Ans. B

7. Famous mosque Adhai Din Ka Jhonpra was built by which of the following ruler?

A. Qutub-ud-Din-Aibak
B. Muhammad Bin Tughlaq
C. Alauddin Khilji
D. None of the above

Ans. A

8. Who brought the famous Persian painter named Khwaja Abdus Samad to India?

A. Humayun
B. Muhammad Bin Tughlaq
C. Akbar
D. Alauddin Khilji

Ans. A

9. Which of the following Sikh Guru compiled the Adi Granth?

A. Guru Nanak
B. Guru Govind Singh
C. Guru Arjan Dev
D. Guru Har rai

Ans. C

10. Who was the founder of Advaitavada or the doctrine of non-dualism?

A. Adi Shankaracharya
B. Surdas
C. Ramanuj
D. Kapil

Ans. A

11. Pushti marg is a Vaishnav sect of the Hinduism was founded by?
A. Shankaracharya
B. Ramanujacharya
C. Vallabhacharya
D. Nimbarkacharya
Answer: C

12. What is pietra dura?
A. A form of music
B. Pictorial mosaic work using semi-precious stones
C. Armour
D. None of the above
Answer: B

13. Who wrote famous book Kitab-ul-hind?
A. Abul Fazl
B. Amir Khusrau
C. Al biruni
D. Firdausi
Answer: C

14. Who said Hanoz Delhi Door Ast?
A. Nizamuddin Aulia
B. Farid
C. Todarmal
D. Firdausi
Answer: A

15. Which Mughal emperor was a good veena player?
A. Aurangazeb
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shahjahan
Answer: A

16. Who was the author of famous Persian series of 52 stories Tutinama?
A. Nakhshabi
B. Amir Khusrau
C. Abul Fazl
D. Hasan Nizami
Answer: A

17. Who propagated the Vaishnava Theology of Dvaitadvaita?
A. Adi Shankaracharya
B. Ramanujacharya
C. Nimbarkacharya
D. Vallabhacharya
Answer: C

18. Who has written famous book Padmavat?
A. Nakhshabi
B. Malik Muhammad Jayasi
C. Al biruni
D. Hasan Nizami
Answer: B

19. Atala Masjid which was built by Sultan Ibrahim is located at?
A. Jaunpur
B. Kanpur
C. Agra
D. Mysore
Answer: A

20. The caves and rock-cut temples at Ellora are?
A. Buddhist and Jain
B. Hindu and Muslim
C. Buddhist only
D. Hindu, Buddhist and Jain
Answer: D

21. Who among the following built the famous Alai Darwaza?
A. Allaudin Khilji
B. Babur
C. Ibrahim Lodi
D. Shahjahan
Answer: A

22. Sakhi, Shabad and Ramaini were the notable work of?
A. Tansen
B. Rahim
C. Kabir
D. Tulsidas
Answer:C

23. Hamzanama paintings were produced during the reign of?
A. Humayun
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shahjahan
Answer: B

24. Who built the famous Shalimar bagh of Srinagar?
A. Humayun
B. Akbar
C. Jahangir
D. Shahjahan
Answer: C

25. Which Mughal ruler constructed A new city called as Din Panah on the bank of Yamuna river?
A. Humayun
B. Babur
C. Jahangir
D. Aurangzeb
Answer: A

26. During the reign of which ruler use of Halo or Divine Lights were started in painting?
A. Iltutmish
B. Aurangazeb
C. Jahangir
D. Akbar
Answer: C

27. Mughal paintings were reached its zenith of progress during the reign of?
A. Babur
B. Aurangazeb
C. Jahangir
D. Shahjahan
Answer: C

28. Bhakta Tukaram was a contemporary of which Mughal ruler?
A. Akbar
B. Babur
C. Shahjahan
D. Jahangir
Answer:D

29. Which of the following was not the saint of Varkari sect?
A. Tukaram
B. Namdev
C. Eknath
D. Kabir
Answer: D

30. Surdas was a disciple of which among the following saints?
A. Guru Nanak
B. Guru Ramdas
C. Nimbarkacharya
D. Vallabhacharya
Answer: D

31. Who established Chishti order in india?
A. Baba Farid
B. Nizamuddin Aulia
C. Al Biruni
D. Moinuddin Chishti
Answer: D

32. Who built the famous Charminar of Hyderabad?
A. Krishndev Rai
B. Muhammad Quli Qutb Shah
C. Nadir Shah
D. Aurangzeb
Answer: B

33. Who was famously known as the Tuti-e-Hindustan?
A. Utbi
B. Nakhshabi
C. Amir Khusarau
D. Tansen
Answer: C

34. Name of the Bengali poet who was conferred with the title of Gunraj Khan in the Sultanate period?
A. Maladhar Basu
B. Rahim
C. Chaitanya
D. Jayadeva
Answer: A

35. During the reign of which Pallava ruler Ratha temples at Mahabalipuram were built?
A. Narasimhavarman I
B. Adivarman
C. Nandivarman
D. None of the above
Answer: A

36. The art patronised in seven pagodas of Mahabalipuram are a witness of?
A. Chola
B. Pallavas
C. Pandyas
D. Kakatiya
Answer: B

37. Which Tamil poet wrote Ramayana in Tamil language?
A. Kamban
B. Kapilar
C. Pulamaipithan
D. Perumal Rasu
Answer: A

38. Brihadeeswara Temple which was built by Raja Raja Chola I is dedicated to?
A. Vishnu
B. Shiva
C. Brahma
D. None of the above
Answer: B

39. Which noted scholar wrote Vikramankadevacharita?
A. Kalhan
B. Bilhana
C. Kalidas
D. Jayadeva
Answer: B

40. Which of the following saint wrote Sri-Bhasya?
A. Ramanuja
B. Vallabh
C. Tukaram
D. Eknath
Answer: A

41. The Kailasa temple is one of the largest rock-cut ancient Hindu temple located at Ellora was built by?
A. Krishna Dev Rai
B. Krishna I
C. Nandivarman
D. Rajendra Chola
Answer: B

42. Which Sanskrit poet wrote famous book Geet Govinda?
A. Jayadeva
B. Kalidas
C. Panini
D. None of the above
Answer: A

43. Adilabad fort and the city of Jahanpanah was built by?
A. Alauddin Khilji
B. Ghiyasuddin Tughlaq
C. Muhammad bin Tughluq
D. None of the above
Answer: A

44. What is the correct meaning of Khanqah?
A. A form of music
B. A form of veena
C. The place where Sufi Mystics lived
D. None of the above
Answer: C

45. Who among the following was first initiated disciple of Akbar’s Din-i-ilahi?
A. Todarmal
B. Tansen
C. Birbal
D. Mansingh
Answer: C

46. Quwwat-ul-Islam mosque was built by which ruler?
A. Iltutmish
B. Qutubuddin Aibak
C. Muhammad bin Tughluq
D. Aurangzeb
Answer: B

47. Gangaikonda Cholapuram was built during medieval India and was erected as the capital of the Cholas by?
A. Rajendra Chola I
B. Gajendra Chola
C. Vikram Chola
D. Rajendra Chola III
Answer: A

48. Who among the following was named as Zinda Pir or Living Saint in Mughal period?
A. Babur
B. Akbar
C. Jahangir
D. Aurangzeb
Answer: D

49. Bishandas a famous portrait painter was resided in the court of?
A. Babur
B. Humayun
C. Jahangir
D. Aurangzeb
Answer: C

50. Which ruler of India issued Mahzarnama to take all the religious matters into his own hands?
A. Iltutmish
B. Akbar
C. Nadir Shah
D. Shahjahan
Answer: B

About shalini

shalini
"I am passionate about my work. Because I love what I do, I have a steady source of motivation that drives me to do my best. In my last job, this passion led me to challenge myself daily and learn new skills that helped me to do better work. "

2 comments

  1. I like this page

  2. Rvxadryl Male Enhancement

    This is a topic which is close to my heart… Many thanks!

    Where are your contact details though?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *