Home / CURRENT AFFAIRS / Current Affair Multiple Question 20 August to 31 August

Current Affair Multiple Question 20 August to 31 August

( 1 ) Question: Where did the two-day conference on ‘Motivating and Attracting Youth in Agriculture: MAYA’ was held on 30-31 August, 2018?
(a) New Delhi
(b) Ahmedabad
(c) Jaipur
(d) NOIDA
Answer: a
( 2 ) Question: Where did the 4th BIMSTEC conference held on August 30, 2018?
(a) Colombo
(b) Goa
(c) Kathmandu
(d) Dhaka
Answer: c
( 3 ) Question: ‘Mobility Week’ is organized in India between:
(a) August 29-September 4, 2018
(b) August 30- September 5, 2018
(c) August 31- September 6, 2018
(d) August 27- September 3, 2018
Answer: c
( 4 ) Question: Where is the Exercise KAKADU 2018 being held?
(a) Thailand
(b) Indonesia
(c) Australia
(d) India
Answer: c
( 5 ) Question: Which state government has made it mandatory for married people to produce marriage certificates for all official purposes?
(a) Assam
(b) Nagaland
(c) Mizoram
(d) Meghalaya
Answer: d
( 6 ) Question: In which of the following states recently three new districts; Pakke-Kesang, Lepa Rada and Shi Yomi were created ?
(a) Meghalaya
(b) Arunachal Pradesh
(c) Sikkim
(d) Nagaland
Answer: b
( 7 ) Question: Which ministry’s ‘O-SMART’ programme was approved by Union Cabinet on August 29, 2018?
(a) Ministry of Environment and Forests
(b) Union Ministry of Power
(c) Ministry of New and Renewable Energy
(d) Ministry of Earth Sciences
Answer: d
( 8 ) Question: For the first time in the past five decades, NASA’s potential astronaut resigned from training. What is the name of the trainee astronaut who resigns?
(a) Rob Cullin
(b) Sabrina Singh
(c) Johnny Yephengko
(d) Andrew Morgan
Answer: a
( 9 ) Question: Recently, the ‘Prime Minister’s Science, Technology and Innovation Advisory Council’ (PM-STIAC) ​​has been formed. Who will chair the nine-member council?
(a) ISRO chairman K. Shivan
(b) Minister of Earth Sciences Shri Harshavardhan
(c) Principal Scientific Advisor Dr. K. Vijay Raghavan
(d) Former DRDO president V.K. Saraswat
Answer: c
( 10 ) Question: Which types of cities have been categorized as ‘Non-Attainment Cities’ by the Central Pollution Control Board (CPCB)?
(a) Cities where the waste management system is in bad shape.
(b) Cities where drinking water supply is inadequate.
(c) Cities where drinking water is contaminated with arsenic.
(d) Cities with higher air pollution
Answer: d
( 11 ) Question: Which one of the following options is not correctly matched?
(a) Sagar Kanya: Oceanographic Research Vessel
(b) Sagar Nidhi: Technology Demonstration vessel
(c) Sagar Sampada: Antarctica Research Vessel
(d) SagarPurvi: Coastal Research Vessel
Answer: c
( 12 ) Question: Which of the following Union Ministry launched Smart India Hackathon 2019 on August 29, 2018?
(a) Ministry of Sports and Youth Affairs
(b) Ministry of Human Resource Development
(c) Ministry of Urban Development and Housing
(d) Ministry of Earth Sciences
Answer: b
( 13 ) Question: What is ‘Kudumbashree’, which was in the news recently?
(a) Karnataka’s Women Empowerment and Poverty Alleviation Program
(b) Tamil Nadu’s Women’s Empowerment and Poverty Alleviation Program
(c) Kerala’s Women’s Empowerment and Poverty Alleviation Program
(d) Maharashtra’s Women’s Empowerment and Poverty Alleviation Program
Answer: c
( 14 ) Question: Which country’s Type 002 aircraft carrier recently started the second phase of sea trials.?
(a) China
(b) North Korea
(c) USA
(d) Japan
Answer: a
( 15 ) Question: ‘281 and Beyond’ is the autobiography of:
(a) VVS Laxman
(b) Rohit Sharma
(c) Rahul Dravid
(d) Sachin Tendulkar
Answer: a
( 16 ) Question: According to the Reserve Bank of India (RBI) annual report released on August 29, 2018, what per cent of the Rs. 500 and Rs. 1000 notes that were withdrawn from circulation in November 2016 were returned?
(a) 93.3 percent
(b) 95.3 percent
(c) 97.3 percent
(d) 99.3 percent
Answer: d
( 17 ) Question: Where was the meeting of the first SAARC Agri Cooperative Business Forum held in August 2018?
(a) Dhaca
(b) Colombo
(c) New Delhi
(d) Kathmandu
Answer: d
( 18 ) Question: A device is being used to convert the waste left by tourists into ash and use it as building material in Ladakh . What is the name of that device?
(a) AshTRACK
(b) TurnASH
(c) BlackHOLE
(d) SystIMA
Answer: d
( 19 ) Question: In the coastal region of Karnataka, a species called ‘Microhyla kodial’ has been discovered, which is probably from south-east Asian countries. This species belongs to:
(a) Frog
(b) Snakes
(c) birds
(d) Girdh
Answer: a
( 20 ) Question: A UN Fact-finding Mission on Myanmar has called for an international probe and prosecution of Myanmar’s army chief and five other top military commanders for genocide against the country’s Rohingya minority. Who is the chairman of UN Fact-finding Mission on Myanmar?
(a) Guy Ryder
(b) Erik Solheim
(c) Amina J. Mohammed
(d) Marzuki Darusman
Answer: d
( 21 ) Question: How many astronauts will accompany with India’s first manned space mission ‘Gaganayan’?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer: b
( 22 ) Question: By which year has India set a target of doubling the country’s export?
(a) By 2025
(b) By 2027
(c) By 2028
(d) By 2030
Answer: a
( 23 ) Q: In 18th Asian games, India bagged two medals in Kurash, with Pincky Balhara winning a silver and Malaprabha Yallappa Jadhav bagged a bronze. What type of competition is kurash?
(a) A form of wrestling indigenous to central Asia
(b) A form of Boxing indigenous to South East Asia
(c) A form of martial arts indigenous to Central Asian
(d) A form of athletics indigenous to South East Asia
Answer: a
( 24 ) Question: India’s first aircraft powered by biofuel landed at Indira Gandhi International Airport on August 27, 2018. From where did the test flight take off?
(a) Mumbai
(b) Lucknow
(c) Dehradun
(d) Agra
Answer: c
( 25 ) Question: Which state on August 26, 2018, celebrated the Raksha Bandhan as the ‘Vriksh Suraksha Divash’?
(a) Madhya Pradesh
(b) Bihar
(c) Haryana
(d) Uttar Pradesh
Answer: b
( 26 ) Question: Around 20 cheetahs are to be translocated to Nauradehi wildlife sanctuary from Namibia in Africa . In which state is the Nauradehi wildlife sanctuary situated?
(a) Chhattisgarh
(b) Maharashtra
(c) Odisha
(d) Madhya Pradesh
Answer: d
( 27 ) Question: Which of the following organizations has started operating its regional centre on the campus of Wetland Research and Training Centre near Chilika Lake?
(a) National Museum of Natural History, Delhi
(b) Tata Institute of Fundamental Research
(c) Bombay Natural History Society
(d) Central Avian Research Institute, Bareilly
Answer: c
( 28 ) Question: Baby Rani Maurya on August 26, 2018, was sworn in as the governor of:
(a) Meghalaya
(b) Chhattisgarh
(c) Odisha
(d) Uttarakhand
Answer: d
( 29 ) Question: Which state cabinet, in August 2018, has approved the creation of legislative council in the state ?
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Odisha
(d) West Bengal
Answer: c
( 30 ) Question: In which country did Emerson Mnganga sworn in as the President?
(a) Nigeria
(b) Kenya
(c) Namibia
(d) Zimbabwe
Answer: d
( 31 ) Question: ‘Small Fry’ is a memoir on the life of:
(a) Steve Jobs
(b) Neil Armstrong
(c) Yuri Gagarin
(d) Bill Gates
Answer: a
( 32 ) Question: At which place was the third Indian Ocean Conference inaugurated by External Affairs Minister Smt. Sushma Swaraj on 27 August, 2018?
(a) Hanoi (Vietnam)
(b) New Delhi
(c) Colombo (Sri Lanka)
(d) Jakarta (Indonesia)
Answer: a
( 33 ) Question: Neeraj Chopra won gold medal in which events on August 27, 2018, which is India’s first gold medal of that events in Asian Games?
(a) Hammer Throw
(b) Javelin Throw
(c) Discus Throw
(d) Shot Put
Answer: b
( 34 ) Question: US Senator John McCain, who died at 81, was the Republican Party candidate for the presidential election in the year of
(a) 2004
(b) 2008
(c) 2012
(d) 2000
Answer: b
( 35 ) Question: Sanskrit Day 2018 was celebrated on:
(a) August 23
(b) August 24
(c) August 25
(d) August 26
Answer: d
( 36 ) Question: Where is the meeting of the Fourth Asian Electoral Shareholders Forum (AESF-IV) being held on 27-28 August, 2018?
(a) Dhaka
(b) Colombo
(c) New Delhi
(d) Bangkok
Answer: b
( 37 ) Question: In the field of digital transactions, which bank has been declared as best the public sector bank
(a) Bank of Baroda
(b) Punjab National Bank
(c) State Bank of India
(d) Canara Bank
Answer: b
( 38 ) Question: A bone of 13-year-old girl has been found in Siberia of Russia, in which mixed DNA of Neanderthal and Denisovan humans have been found equally. What name has been given to that bone of the girl?
(a) Neandsova 13
(b) Sovander 12
(c) Denisova 11
(d) Niendorwan 14
Answer: c
( 39 ) Question: According to the recently published report of Population Research Bureau, by 2050, the proportion of those above 65 years in India will rise from 6% to:
(a) 10 percent
(b) 8 percent
(c) 13 percent
(d) 15 percent
Answer: c
( 40 ) Question: Who among the followings has been appointed as the chairman of ‘Defense Research and Development Organization’ (DRDO )?
(a) Dr. G. Sateesh Reddy
(b) Prof. Ashutosh Sharma
(c) Mr. Sanjeev K. Varshanyay
(d) Dr. G. Harish Kumar
Answer: a
( 41 ) Question: What is the objective of a satellite named ‘Aeolus’ launched by the European Space Agency on August 23, 2018?
(a) Study of asteroids
(b) Search of ice water on Europa
(c) To study future human settlement on Mars
(d) To track global winds
Answer: d
( 42 ) Question: Who on August 24, 2018 launched the ‘ NETA’ app that allows voters to rate and review their political representatives?
(a) President Shri Ram Nath Kovind
(b) Former President, Shri Pranab Mukherjee
(c) Prime Minister Shri Narendra Modi
(d) Chief Justice Mr. Deepak Mishra
Answer: b
( 43 ) Question: Where is the ‘BIMSTEC’ conference being held on August 30-31, 2018?
(a) Nepal
(b) Bangladesh
(c) Thailand
(d) Myanmar
Answer: a
( 44 ) Question: Which one of the following statements is correct?
(a) Mullaperiyar Dam is in Kerala and is operated by Kerala.
(b) Mullaperiyar dam is in Tamil Nadu and is operated by Kerala.
(c) Mullaperiyar dam is in Tamil Nadu and is operated by both Kerala and Tamilnadu.
(d) Mullaperiyar Dam is in Kerala and is operated by Tamil Nadu.
Answer: d
( 45 ) Question: Who is the author of the book ‘Sea Prayer’?
(a) Salman Rushdie
(b) Amitav Ghosh
(c) Khaled Hosseini
(d) Jhumpa Lahiri
Answer: c
( 46 ) Question: Kerala flood was categorized by the Central Government as the :
(a) General disaster
(b) Severe disaster
(c) National disaster
(d) Human disaster
Answer: b
( 47 ) Question: Why did India not accept the assistance of Rs 700 crore for the flood victims of Kerala by the United Arab Emirates?
(a) Grants from other countries are prohibited under the India Society Act.
(b) The UN Charter provides for any emergency foreign aid under the auspices of the United Nations.
(c) The law passed by the Indian Parliament has banned calamity aid by foreign governments.
(d) As per the 2004 policy, India believes that it is an emerging economy and can manage such a disaster at its own level.
Answer: d
( 48 ) Question: Which state Chief Minister inaugurated the country’s largest incubation center for startup on August 24, 2018 in his/her state?
(a) Uttar Pradesh
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Maharashtra
Answer: b
( 49 ) Question: Scott Morrison was elected as the Prime Minister of :
(a) New Zealand
(b) Ireland
(c) Australia
(d) Greece
Answer: c
( 50 ) Question: Which one of the following books was not written by Kuldeep Nayar, who recently died?
(a) Between the lines
(b) India: The Critical Years
(c) Train to Pakistan
(d) Distance Neighborhoods-A Tale of the Sub-Continent
Answer: c
( 51 ) Question: The Indian government has removed the ban on private sale of Oxytocin at retail stores from September 1, 2018. Only one company that will manufacture and distribute this drug is:
(a) Karnataka Antibiotics Limited
(b) Hindustan Antibiotics Limited
(c) Aurobindo Pharma Limited
(d) Sun Pharmaceuticals Limited
Answer: a
( 52 ) Question: Which of the following launched the ‘Speedex’ contract on August 24, 2018?
(a) Indian Air Force
(b) Indian Army
(c) Indian Navy
(d) National Stock Exchange
Answer: a
( 53 ) Question: Where was the first ISST (Inter State Transmission System) connected power project commissioned in India on August 24, 2018?
(a) Bhuj (Gujarat)
(b) Coimbatore (Tamil Nadu)
(c) Thar (Rajasthan)
(d) Tirumala (Andhra Pradesh)
Answer: a
( 54 ) Question: A report on the policy recommendations on Indian Ocean security by four think tanks from the ‘Quad countries’ was launched at the Vivekananda International Foundation (VIF) on August 22 in New Delhi. Which of the followings is not the member of QUAD group?
(a) India
(b) USA
(c) Australia
(d) France
Answer: d
( 55 ) Question: Which of the followings became India’s first company to cross the market capitalization of 8 trillion rupees on August 23, 2018?
(a) TCS
(b) Reliance Industries
(c) Infosys
(d) ONGC
Answer: b
( 56 ) Question: In which country did the Indian Air Force participate in Pitch Black exercise in the recent past?
(a) Indonesia
(b) USA
(c) France
(d) Australia
Answer: d
( 57 ) Question: In which of the following months will the ‘Rashtriya Poshan Maah’ (National Nutrition Month) be celebrated by the Ministry of Women and Child Development?
(a) September
(b) October
(c) November
(d) December
Answer: a
( 58 ) Question: Who inaugurated sixth International Buddhist Conclave on 23rd August at Vighyan Bhawan in New Delhi?
(a) President Shri Ram Nath Kovind
(b) Vice President Shri Venkaiah Naidu
(c) Prime Minister Shri Narendra Modi
(d) External Affairs Minister Smt. Sushma Swaraj
Answer: a
( 59 ) Question: Which scientist has been entrusted the responsibility of leading the India’s first manned space mission ‘Gaganayaan’ at ISRO?
(a) Tapan Mishra
(b) S. Somnath
(c) V.R. Lalithambika
(d) Nandini Harinath
Answer: c
( 60 ) Question: Which country unveiled its first domestic fighter jet ‘Kowsar’ on August 21, 2018 ?
(a) Bangladesh
(b) Afghanistan
(c) Pakistan
(d) Iran
Answer: d
( 61 ) Question: The Supreme Court on August 21 scrapped the use of NOTA (none of the above) option for :
(a) Panchayat elections
(b) Rajya Sabha elections
(c) Student Union election
(d) Lok Sabha elections
Answer: b
( 62 ) Question: Which country has announced aid of Rs 700 crore for the floods victims of Kerala which the Government of India did not accept?
(a) Saudi Arabia
(b) Oman
(c) Qatar
(d) United Arab Emirates
Answer: d
( 63 ) Question: On August 21, 2018, a meeting of the National Crisis Management Committee (NCMC) was held to review the rescue and relief operations in Kerala. Who chairs National Crisis Management Committee ?
(a) Prime Minister of India
(b) Union Home Minister
(c) Deputy Chairman of the NITI Aayog
(d) Cabinet Secretary
Answer: d
( 64 ) Question: Recently, the Karnataka government has declined to accept the report of the committee which recommended the declaration of 1576 villages located in the Western Ghats as an eco-sensitive areas. What is the name of that committee?
(a) T. S.R.Subramanian Committee
(b) K Kasturirangan committee
(c) M.B. Shah Committee
(d) N.K. Singh Committee
Answer: b
( 65 ) Question: Recently, the Supreme Court ordered the closure of 27 of the following places which were in the movement of elephants in the corridor?
(a) Manas
(b) Ranthambore
(c) Rajaji National Park
(d) Nilgiris
Answer: d
( 66 ) Question: According to a recent India Wage Report by the International Labor Organization, how much were the real average daily wages in India in 2011-12?
(a) Rs. 147 per day
(b) Rs.247 per day
(c) Rs. 447 per day
(d) Rs. 547 per day
Answer: b
( 67 ) Question: The British Prime Minister has announced to apologize to 18 members of ‘Windrush generation’ who were forced to leave or detained because they were not given documents when they came to the country from:
(a) Indian subcontinent
(b) Gulf countries
(c) African countries
(d) The Caribbean
Answer: d
( 68 ) Question: Rahi Sarnobat has become the first Indian woman to win gold medal in shooting at Asian Games. In the 18th Asian Games, in which event did she win gold?
(a) 5 meter air pistol
(b) 15 meter air pistol
(c) 20 meter air pistol
(d) 25 meter air pistol
Answer: d
( 69 ) Question: At 18th Asian Games on August 22, which country did India defeated 26-0 to break their 86 year old record of the biggest win margin.?
(a) Singapore
(b) Indonesia
(c) Thailand
(d) Hong Kong
Answer: d
( 70 ) Question: NASA’s which instrument aboard the Chandrayaan-1 spacecraft, launched in 2008 by the Indian Space Research Organisation (ISRO), have found frozen water deposits in the darkest and coldest parts of the Moon’s polar regions?
(a) Moon Mineralogy Mapper (M3)
(b) Cosmic Ray Telescope for the Effects of Radiation (CRaTER)
(c) Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOA)
(d) Moons eXploration (MMX)
Answer: a
( 71 ) Question: Who among the following has been appointed as the new Governor of Bihar?
(a) Tathagat Roy
(b) Kaptan Singh Solanki
(c) Lalji Tandon
(d) Baby Rani Maurya
Answer: c
( 72 ) Question: Which of the following two places is hosting the 6th International Buddhist Conclave between 23-26 August, 2018?
(a) Varanasi and Bodh Gaya
(b) Bodhgaya and Rajgir
(c) New Delhi and Ajanta
(d) Rajgir and Nalanda
Answer: c
( 73 ) Question: Which state’s Zoo is reportedly afflicted with the deadly canine virus causing deaths of several animals in August 2018?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Assam
(d) Odisha
Answer: c
( 74 ) Question: Yuri Anneri, who recently died, was the a left-wing peace activist:
(a) Turkey
(b) Egypt
(c) Russia
(d) Israel
Answer: d
( 75 ) Question: Meerut teenager Saurabh Chaudhary clinched India’s first shooting gold in 18th Asian Games in:
(a) Men’s 5m air pistol
(b) Men’s 10m air pistol
(c) Men’s 15m air pistol
(d) Men’s 20m air pistol
Answer: b
( 76 ) Question: ‘No spin’ is the autobiography of:
(a) Harbhajan Singh
(b) Shane Warne
(c) Sakleen Mushtaq
(d) Bishan Singh Bedi
Answer: b
( 77 ) Q: Which wrestler after wining gold medal in the 18th Asian Games, became the first woman wrestler to win gold medal in Asian Games?
(a) Geeta Phogat
(b) Babita fogat
(c) Sakshi Mallik
(d) Vinesh Phogat
Answer: d
( 78 ) Question: According to the Forbes 2018 report, who is the world’s highest paid actress?
(a) Julia Roberts
(b) Kirsten Stewart
(c) Scarlett Johnson
(d) Angelina Jolie
Answer: c
( 79 ) Question: According to the CBPB, Uttrakhand remains the only exception with 11 stretches of the Ganga being fit for bathing along with one town in Bihar. What is the name of that town in Bihar?
(a) Patna
(b) Bhagalpur
(c) Arrah
(d) Bhagalpur
Answer: c
( 80 ) Question: Who was conferred with the Rajiv Gandhi Sadbhavana Award 2018?
(a) Raj Mohan Gandhi
(b) Gopal Krishna Gandhi
(c) Mr. Karan Singh
(d) Mr. Manmohan Singh
Answer: b
( 81 ) Question: Which operation was undertaken by the IAF for the rescue and relief work in Kerala floods?
(a) Operation Manviyata
(b) Operation Asha Kiran
(c) Operation Karuna
(d) Operation Vachaw
Answer: c
( 82 ) Question: Which organisation is holding a MoveHack hackathon?
(a) National Highway Authority of India
(b) CSIR
(c) NITI Aayog
(d) CBSE
Answer: c
( 83 ) Question: According to NABARD’s Financial Inclusion Survey 2016-17, what percentage of agricultural farmer in indebted in India?
(a) 33.5 percent
(b) 42.5 percent
(c) 52.5 percent
(d) 62.5 percent
Answer: c
( 84 ) Question: India is building a new indigenous fighter aircraft which will take its first flight in 2032. What is the name of this fighter aircraft?
(a) Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA)
(b) Advanced Higher Class Aircraft (AHCA)
(c) Advanced Light Combat Aircraft (ALCA)
(d) Advanced Long Range Combat Aircraft (ALRCA)
Answer: a
( 85 ) Question: Recently, ‘Helina’ was tested in Pokhran. what is Helina?
(a) Multi-barrel tank
(b) Advanced gun
(c) Anti-tank guided missile
(d) Radar helicopter
Answer: c
( 86 ) Question: Recently indigenous ‘SAAW’ was tested in Chandan Range of Rajasthan. What is the full form of ‘SAAW’?
(a) Satellite Advanced Airfield Weapon
(b) Surveillance for Area Wide
(c) System for Augmented Advanced Warning
(d) Smart Anti-Airfield Weapon
Answer: d
( 87 ) Question: Who won the first gold medal for India in the 18th Asian Games?
(a) Sushil Kumar-Wrestling
(b) Bajrang Punia wrestling
(c) Sakshi Mallik-wrestling
(d) Gita Fogat-Wrestling
Answer: b
( 88 ) Question: In which country did the External Affairs Minister Smt. Sushma Swaraj inaugurated the ‘Panini language laboratory (Panini Bhasha Prayogshala)’ at the Mahatma Gandhi Institute on August 19, 2018?
(a) South Africa
(b) singapore
(c) Indonesia
(d) Mauritius
Answer: d
( 89 ) Question: With which country did India concluded ‘Maitri’ exercise on August 19, 2018?
(a) Sri Lanka
(b) Russia
(c) Thailand
(d) Cambodia
Answer: c
( 90 ) Question: Scientists have found a way to produce a mineral in a lab that can absorb CO2 from the atmosphere, offering a potential strategy for tackling climate change. What is the name of that mineral?
(a) Bustamite
(b) Larimar
(c) Malachite
(d) Magnesite
Answer: d
( 91 ) Q: Which country did India defeated to win Under-15 South Asian Football Federation (SAFF) 2018 title on August 19, 2018?
(a) Pakistan
(b) Bangladesh
(c) Afghanistan
(d) Sri Lanka
Answer: b
( 92 ) Question: Which of the following famous National Park is being divided into two forest divisions, with creation of a new division called Vishwanath Wildlife?
(a) Gir National Park
(b) Kaziranga National Park
(c) Ranthambore National Park
(d) Rajaji National Park
Answer: b
( 93 ) Question: The Taj Trapzium Zone (TTZ) comprises five districts of Uttar Pradesh. Which of the following districts is not included in these five districts?
(a) Mathura
(b) Hathras
(c) Unnao
(d) Etah
Answer: c
( 94 ) Question: Helium celebrated 150 years of its discovery on August 18, 2018. Where was the Helium discovered in 1868?
(a) Andhra Pradesh
(b) Kerala
(c) Himachal Pradesh
(d) Nagaland
Answer: a
( 95 ) Question: Who was the flag bearer of the Indian team at the opening ceremony of 18th Asian Games in Jakarta on August 18, 2018?
(a) Sushil Kumar
(b) Hima Das
(c) Sakshi Mallik
(d) Neeraj Chopra
Answer: d
( 96 ) Question: Which of the following state government officials was conferred with the World Health Organization ‘No Tobacco Day’ 2018 award?
(a) Delhi Government
(b) Madhya Pradesh Government
(c) Haryana Government
(d) Maharashtra Government
Answer: a
( 97 ) Question: Former United Nations Secretary General Kofi Annan, who died on August 18 at the age of 80, remained a Secretary General for two consecutive terms. How long have he been the Secretary General of the United Nations?
(a) From 1995 to 2004
(b) From 1996 to 2005
(c) From 1997 to 2006
(d) From 1998 to 2007
Answer: c
( 98 ) Question: Imran Khan, who took oath of office of Prime Minister of Pakistan on August 18, 2018, is:
(a) Pakistan’s 18th Prime Minister
(b) Pakistan’s 20th Prime Minister
(c) Pakistan’s 22nd Prime Minister
(d) Pakistan’s 24th Prime Minister
Answer: c
( 99 ) Question: Which of the following countries announced the formation of a national emergency committee to provide relief assistance to people affected by flash floods in Kerala?
(a) Saudi Arabia
(b) United Arab Emirates
(c) Qatar
(d) Oman
Answer: b
( 100 ) Question: Where is the 18th Asian Games being held?
(a) Jakarta and Phuket
(b) Jakarta and Palembang
(c) Jakarta and Bandung
(d) Medan and Semiconductor
Answer: b
( 101 ) Question: At which Indian Zoo, the first penguin was born in India?
(a) Alipur wildlife park
(b) Nandankanan Zoological Park
(c) Manas National Park
(d) Byculla Biological Park, Mumbai
Answer: d
( 102 ) Question: On which place was former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee cremated?
(a) Shakti Sthal
(b) Shanti Sthal
(c) Smirti Sthal
(d) Bharat Bhoomi
Answer: c
( 103 ) Question: Anupam Verma and J.S. Sandhu Committees are related to:
(a) Decrease child malnutrition
(b) Achieving sustainable development goals
(c) Ban on pesticides
(d) GM Crop
Answer: c
( 104 ) Question: 70 percent of the world’s mangrove species are found on theKalibhanjdia Island . Where is it located?
(a) Bhitarkanika, Odisha
(b) Sunderban, West Bengal
(c) Gulf of Mannar
(d) Rann of Kutch
Answer: a
( 105 ) Question: Which state is setting up a world-class interpretation centre at Dangamal to showcase its efforts in protecting crocodiles and preserving its rich mangrove diversity.?
(a) Odisha
(b) Tamil Nadu
(c) West Bengal
(d) Assam
Answer: a
( 106 ) Question: At which place is 11th World Hindi Conference being inaugurated on 18th August?
(a) Singapore
(b) Ottawa
(c) Port Louis
(d) Varanasi
Answer: c
( 107 ) Question: What is the theme of 11th World Hindi Conference?
(a) Integrated Hindi, Integrated World
(b) Consolidated culture of global Hindi
(c) Hindi world and Indian culture
(d) Hindi culture connecting Indian culture
Answer: c
( 108 ) Question: Whitefield Police has established a’Blind Box’ for giving information on illegal activities. In which city Whitefield police is situated?
(a) Hyderabad
(b) Chennai
(c) Bangalore
(d) Mumbai
Answer: c
( 109 ) Question: Aretha Franklin who died at the age of 76, got popularity in the field of:
(a) Acting
(b) Singing
(c) space
(d) Literature
Answer: b
( 110 ) Question: Which Indian cyclist won silver medal in the UCI Junior Track Cycling World Championship held in Switzerland, which is the first medal for India?
(a) O. Vikram Singh
(b) Amrit Singh
(c) Sridhar Sanavaur
(d) Esow Alben
Answer: d
( 111 ) Question: Ibrahim Boubacar Keita was re-elected as the President of:
(a) Kenya
(b) Mali
(c) Haiti
(d) Rwanda
Answer: b
( 112 ) Question: The Union Environment Ministry has given permission for land testing in Hingoli for ‘LIGO-India’ project. Hingoli is located in:
(a) Haryana
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Tamilnadu
Answer: c
( 113 ) Question: How many pesticides have been banned in India by the Union Environment Ministry on the recommendation on of Anupam Verma Committee?
(a) 10
(b) 18
(c) 24
(d) 36
Answer: b
( 114 ) Question: The Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare, Shri Radha Mohan Singh has written to the Director General, United Nations Food & Agriculture Organization (FAO) and proposed the declaration of an upcoming year as:
(a) International Year of Farmer
(b) International Year of Milk
(c) International Year of Organic Farming
(d) International Year of millet
Answer: d
( 115 ) Question: What is the purpose of the India Pride Project, which was in the news recently?
(a) To give justice to the Indians living abroad
(b) To help abandoned women by NRI’s
(c) Connect NRI to Indian culture
(d) Bringing stolen Indian heritage back to India from abroad
Answer: d
( 116 ) Question: In which country 39 people died after Morandi bridge collapsed?
(a) Germany
(b) Italy
(c) England
(d) Spain
Answer: b
( 117 ) Question: Former Ecuadorian Defense Minister Maria Fernanda Espinosa Garces is the fourth woman elected to the United Nations General Assembly. Who is the first woman to be elected the President of United Nations General Assembly?
(a) Vijay Lakshmi Pandit
(b) Sheikh haya rashid al khalifa
(c) Angie Elizabeth Brooks
(d) Mary Elizabeth Flores Flake
Answer: a
( 118 ) Question: Turkey’s currency has lost 40 percent of its value this year. What is the name of Turkey’s currency?
(a) Riyal
(b) Lira
(c) Peso
(d) Turkish dollar
Answer: b
( 119 ) Question: With reference to Ajit Wadekar, who died recently, which one of the following statements is false?
(a) He was the first captain of the Indian ODI team.
(b) He did not score a single century in the International Test career.
(c) He lead the Indian team who defeated England for the first time in England.
(d) He lead the Indian team who defeated the West Indies for the first time in the West Indies.
Answer: b
( 120 ) Question: India is celebrating year 2018 as%
(a) National Year of Millets
(b) National Year of pulses
(c)National Year of Farmers
(d) National Year of Organic Farming
Answer: a
( 121 ) Question: Prime Minister Narendra Modi on 72nd Independence Day, announced India’s manned mission to space by 2022. What will be the name of that manned space mission?
(a) Gangayaan
(b) Hindyaan
(c) Gaganyaan
(d) Bharatyaan
Answer: c
( 122 ) Question: According to the National Coastal Research Council, which state’s coastline eroded the most in proportion term between 1990-2016?
(a) Tamil Nadu
(b) Gujarat
(c) West Bengal
(d) Maharashtra
Answer: c
( 123 ) Question: On which river’s two tributaries Banduri dam and the Kalasa dam are located, which were in the news recently?
(a) Cauveri River
(b) Godavari River
(c) Mahadayi River
(d) Mahanadi River
Answer: c
( 124 ) Question: The Mahadayi River water sharing dispute is among three states. These three states are:
(a) Karnataka, Tamil Nadu and Kerala
(b) Maharashtra, Goa and Gujarat
(c) Odisha, West Bengal and Odisha
(d) Karnataka, Goa and Maharashtra
Answer: d
( 125 ) Question: Which state on August 14,2018 carried out America’s first execution using fentanyl — the opioid at the centre of the nation’s deadly overdose crisis?
(a) Texas
(b) Nebraska
(c) Alabama
(d) Indiana
Answer: b
( 126 ) Question: According to Brand Finance, which is India’s most valuable brand?
(a) Tata Group
(b) Airtel
(c) Reliance
(d) Infosys
Answer: a
( 127 ) Question: Balram Das Tandon, who died on August 14, 2018, was the serving governor of:
(a) Madhya Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c) Odisha
(d) Mizoram
Answer: b
( 128 ) Question: Who has been appointed as the brand ambassador of ‘Sadak Suraksha Jagrukta Abhiyan’ launched by the Union Ministry of Road Transport on August 14, 2018?
(a) Rajkumar Rao
(b) Ranbir Kapoor
(c) Akshay Kumar
(d) Amitabh Bachchan
Answer: c
( 129 ) Question: By which rocket, NASA’s Parker Solar probe was launched on August 12, 2018?
(a) Falcon Heavy
(b) Delta-IV Heavy
(c) Ariane-5 Heavy
(d) Proton-M Heavy
Answer: b
( 130 ) Question: Which state’s police has formed the first all women SWAT (Special Weapons and Tactics) team in India?
(a) Maharashtra
(b) Delhi
(c) Chandigarh
(d) Bangalore
Answer: b
( 131 ) Question: Who was named as the flag-bearer of the Indian contingent for the Asian Games opening ceremony to be held on August 18 in Jakarta.?
(a) P.V. Sindhu
(b) Neeraj Chopra
(c) Deepika Kumari
(d) Hima Das
Answer: b
( 132 ) Question: Which city has got the highest ranking in the Economist Intelligence Unit’s Global Liveability Index 2018?
(a) Vienna
(b) Melbourne
(c) New York
(d) paris
Answer:

Rating: 5

About beingchinmay

Check Also

Objective Current Affairs Questions 11 November

Objective Current Affairs Questions 11 November

Which city ranked as the most congested city in India as per the research titled …

2 comments

  1. Kindly Discuss about Asian Game 2018, India Military Ex, Yojana, Aug 16 to Aug 19 Current Affairs, India Meeting with Other Countries.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please wait...

Subscribe to Our Latest News

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.