Home / CURRENT AFFAIRS / Current Affair MCQ 01 July 2018 to 10 July 2018

Current Affair MCQ 01 July 2018 to 10 July 2018

1 ) Question: ‘Dare I Question? Reflections on Contemporary Challenges’ is written by:
(a) Shri Pranab Mukherjee
(b) Mr. Manmohan Singh
(c) Hamid Ansari
(d) P. Chidambaram
Answer: c
2 ) Question: Recently, ‘Formalin‘ was found in 11 of the 30 samples of fish purchased in two Chennai markets. What is Formalin?
(a) A pathogen bacteria
(b) Carcinogenic chemicals
(c) A type of fungus
(d) Drug
Answer: b
3 ) Question: Which of the following is at the bottom place as far as Individual Household Latrines (IHHL) is concerned?
(a) Bihar
(b) Odisha
(c) Uttar Pradesh
(d) Jharkhand
Answer: b
4 ) Question: National Information Security Policy and Guidelines (NISPG) has been developed by:
(a) NITI Aayog
(b) Union Home Ministry
(c) Ministry of External Affairs
(d) Ministry of Information and Broadcasting
Answer: b
5 ) Question: Who is the author of the recently released book ‘The Kiss Quotient’?
(a) Jhumpa Lahiri
(b) J.K. Rolling
(c) Arundhati Roy
(d) Helen Hoang
Answer: d
6 ) Question: Where will the country’s first tourism mart be held on 16-18 September, 2018?
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Jaipur
(d) New Delhi
Answer: d
7 ) Question:Satyarup Siddhanta has become the second Indian mountaineer after Malli Mastan Babu to climb Mt Ojos del Salado, the highest volcano in the world. At which mountain range is this volcano located?
(a) Andes
(b) Alps
(c) Ural
(d) Rocky
Answer: a
8 ) Question: Deepa Karmakar clinched the gold medal in the vault event of FIG Artistic Gymnastics World Challenge Cup on July 8, 2018. Where was the event held?
(a) Thailand
(b) Iran
(c) Turkish
(d) spain
Answer: c
9 ) Question: At which of the following places has Samsung opened the world’s largest mobile factory?
(a) NOIDA
(b) Gandhinagar
(c) Gurugram
(d) Pune
Answer: a
10 ) Question: Chinchoti waterfall which was in the news recently is in the state of:
(a) Karnataka
(b) Maharashtra
(c) Uttarakhand
(d) Kerala
Answer: b
11 ) Question: Which of the following institutes has awarded the Chief Minister of Kerala, Shri P. Vijayan for control over Nipah virus outbreak?
(a) University of Maryland School of Medicine
(b) London School of Hygiene and Tropical Medicine
(c) The University of Edinburgh
(d) University of California
Answer: a
12 ) Question: Where is the two-day (9th and 10th July, 2018) International Round Table Conference on Statistics is being organized ?
(a) New Delhi
(b) Bangalore
(c) Pune
(d) Kolkata
Answer: a
13 ) Question: Which state has announced the deduction of salary of the those government employees, who ignore elderly parents and disabled siblings?
(a) Maharashtra
(b) Kerala
(c) Assam
(d) Odisha
Answer: c
14 ) Question: Recently developed Artificial Intelligence, qXR, is helpful for:
(a) Chest X-ray
(b) Blood test
(c) Kidney transplantation
(d) HIV test
Answer: a
15 ) Question: Which of followings has launched the Sampoorna Bima Gram (SBG) Yojana, which was recently in the news?
(a) Life Insurance Corporation of India
(b) Ministry of Rural Development
(c) India post
(d) Ministry of Finance
Answer: c
16 ) Question: Recently Indian scientists have discovered chytrid fungal pathogen Batrachochytrium dendrobatidis. In which of the following species was it found?
(a) Snake
(b) Frog
(c) Peacocks
(d) Deer
Answer: b
17 ) Question: Who among the following has been appointed as the Chairman of the National Green Tribunal?
(a) Justice RC Lahoti
(b) Justice J. Chelameswar
(c) Justice A. K. Goole
(d) Justice Mukul Mudgal
Answer: c
18 ) Question: Which is the first city in the country whose Municipal Corporation Bond was listed in the National Stock Exchange on July 5, 2018?
(a) Mumbai
(b) Cochin
(c) Indore
(d) Gurugram
Answer: c
19 ) Question: Where was the Eighth International Saurashtra Patel Cultural Samaj Convention held on July 6, 2018?
(a) California, USA
(b) Manchester, UK
(c) Ottawa, Canada
(d) Johannesburg, South Africa
Answer: a
20 ) Question: Which Zone of Indian Railways has launched the highest ever 06 Limited Height Subways (LHS) ?
(a) East Central Railway, Hajipur
(b) Eastern Coast Railway
(c) Central Railway
(d) Western Central Railway
Answer: b
21 ) Question: Which of the following has invited comments to create the ‘National Health Stack’?
(a) NITI Aayog
(b) Union Health Ministry
(c) Indian Council of Medical Research
(d) Medical Council of India
Answer: a
22 ) Question: In which country seven members of the ‘Aum Shinrikyo’ doomsday cult, accused of sarin gas attack, were executed in the first week of July 2018?
(a) United States
(b) Japan
(c) China
(d) Thailand
Answer: b
23 ) Question: Recently, the Law Commission has recommended allowing cashless gambling in sports through regulation. Who is the Chairman of the current Law Commission of Inda?
(a) Justice R.S. Lodha
(b) Justice Mukul Mudgal
(c) Justice M. B. Shah
(d) Justice B. S. Chauhan
Answer: d
24 ) Question: On July 5, 2017, which temple’s management was directed by the Supreme Court to consider allowing every visitor, irrespective of his or her faith, to offer prayers to the deity?
(a) Tirupati temple
(b) Vaishno Devi Temple
(c) Jagannath temple, Puri
(d) Siddhi Vinayak Temple, Mumbai
Answer: c
25 ) Question: Name the French filmmaker whose 1985 documentary Shoah revealed the horrors of the Holocaust over nine hours of chilling eyewitness accounts, died in on July 5, 2018 aged 92:
(a) Claude Lanzmann
(b) Rene Laloux
(c) Robert Bresson
(d) Abel Gance
Answer: a
26 ) Question: Which of the following is related to the ‘Project Sashakt’ which was unveiled recently?
(a) Bank NPA crisis
(b) Women empowerment
(c) Farmer’s income
(d) Skill Development
Answer: a
27 ) Question: Which of the following has successfully tested the Crew Escape System on July 5, 2018?
(a) ISRO
(b) DRDO
(c) Indian Air Force
(d) IIT Delhi
Answer: a
28 ) Question: Which of the following institutes has issued the first BS-4 certification for the heavy duty engine model in India?
(a) ISRO
(b) ICAT
(c) CSIR
(d) BHEL
Answer: b
29 ) Question: Which of the following states is related to Pandharichi Vari Yatra?
(a) Punjab
(b) Maharashtra
(c) Kerala
(d) Karnataka
Answer: b
30 ) Question: Who has been appointed as the new chairman of the Central Administrative Tribunal (CAT)?
(a) Justice L. Narasimha Reddy
(b) Justice Gita Mittal
(c) Justice B.M. Shah
(d) Justice H. S. Sodhi
Answer: a
31 ) Question: Which country has appointed Uttam Dhillon as the new Administrator of the Drug Enforcement Agency?
(a) USA
(b) UK
(c) Canada
(d) Australia
Answer: a
32 ) Question: Which city recently unveiled the world’s 1st digital psychedelic art museum (MORI Building Digital Art Museum) without guide maps?
(a) London
(b) Tokyo
(c) New York
(d) Sydney
Answer: b
33 ) Question: Which of the following foreign banks in July 2018 has been allowed by RBI to open it’s branch in India?
(a) Bank of England
(b) Bank of Australia
(c) Bank of China
(d) Bank of Singapore
Answer: c
34 ) Question: In which of the following states, the first ‘World Kayak Championship’ will be held?
(a) Kerala
(b) Gujarat
(c) Tamilnadu
(d) Assam
Answer: a
35 ) Question: ‘TotaPuri’, which was in the news recently, is a variety of :
(a) Orange
(b) Banana
(c) Mango
(d) Guava
Answer: c
36 ) Question: Which of the following airports has been renamed as the Maharaj Vir Vikram Manikya Kishore Airport by the Central Government?
(a) Agartala Airport
(b) Gangtok Airport
(c) Imphal Airport
(d) Dispur Airport
Answer: a
37 ) Question: Where is the Asian Ministers’ Conference on Disaster Risk Reduction being held on July 3-6, 2018?
(a) Manila
(b) Ulan Bator
(c) Male
(d) Shanghai
Answer: b
38 ) Question: The minimum support price of paddy been fixed for Kharif season of 2018-19 to:
(a) Rs 1750 per quintal
(b) Rs 1550 per quintal
(c) 1650 per quintal
(d) Rs 1850 per quintal
Answer: a
39 ) Question: The Supreme Court has asked the states to consult whom in the selection of Director General of Police (DGP)?
(a) Union Home Ministry
(b) Governor
(c) Supreme Court
(d) UPSC
Answer: d
40 ) Question: According to the Indian Meteorological Department, which of the following cities recorded the highest rainfall in the last 68 years on July 3, 2018?
(a) Mumbai
(b) Shimla
(c) Chandigarh
(d) Patna
Answer: b
41 ) Question: In order to enquire impropriety against sitting High Court judges in other States, the Supreme Court has constituted the inquiry committee headed by the:
(a) Justice Gita Mittal
(b) Justice Ajit Singh
(c) Justice R. Subhash Reddy
(d) Justice Indira Banerjee
Answer: d
42 ) Question: Tham Luang Nang Non Cave is in which country where 12 members of youth football team are stranded?
(a) Thailand
(b) Cambodia
(c) China
(d) vietnam
Answer: a
43 ) Question: In which of the following states is the annual festival called ‘Behdienkhlam’ celebrated?
(a) Nagaland
(b) Meghalaya
(c) Mizoram
(d) Assam
Answer: b
44 ) Question: Recently, an agreement was reached to repatriate displaced Bru persons, who are also called Riyang, to:
(a) Tripura
(b) Mizoram
(c) Meghalaya
(d) Manipur
Answer: b
45 ) Question: On which issue has the Sunil Mehta Committee submitted is recommendations?
(a) Selling Air India
(b) Increase disinvestment
(c) Employment generation in the informal sector
(d) NPA crisis
Answer: d
46 ) Question: For the first time since independence, from which of the following census, data will be stored electronically?
(a) Census 2011
(b) Census 2021
(c) Census 2001
(d) Census 1991
Answer: b
47 ) Question: As per the new ICC rule, what will be the minimum punishment for ball tampering?
(a) Minimum ban of four test or 10 ODI’s matches
(b) Minimum ban of five test or 11 ODI’s matches
(c) Minimum ban of six test or 12 ODI’s matches
(d) Minimum ban of five test or 10 ODI’s matches
Answer: c
48 ) Question: In which of the following state / Union Territory government schools, has the Happiness Curriculum been launched?
(a) Delhi
(b) Madhya Pradesh
(c) Assam
(d) Uttarakhand
Answer: a
49 ) Question: Which country’s firm has formulated a plan to tow iceberg from Antarctica for drinking purpose?
(a) United Arab Emirates
(b) Kuwait
(c) Qatar
(d) Saudi Arabia
Answer: a
50 ) Question: The first confirmed image of a newborn planet has been revealed. What is the name of this planet?
(a) CDS 70b
(b) LDS 70 B
(c) PDS 70b
(d) TDS 70b
Answer: c
51 ) Question: Andres Manuel Lopez Obrador has been elected as the President of:
(a) Mexico
(b) Paraguay
(c) Ecuador
(d) spain
Answer: a
52 ) Question: Gillian Lynne , who passed away at 92, was:
(a) An author
(b) An actress
(c) A choreographer
(d) A Pop singer
Answer: c
53 ) Question: At which place is Ramanujacharya’s 216 feet statue, the world’s second highest statue being built?
(a) Kanyakumari
(b) Kanchipuram
(c) Hyderabad
(d) Chennai
Answer: c
54 ) Question: At which of the following places has the Tejas of Squadron-45 formally commenced it’s operation?
(a) Air Force Station, Adampur, Punjab
(b) Air Force Station Sirsa, Haryana
(c) Air Force Station Sulur, Coimbatore
(d) Air Force Station Barapani, Meghalaya
Answer: c
55 ) Question: Which is the first oil public sector company to adopt online legal compliance ‘Leagetrics’?
(a) Numaligarh Refinery Limited
(b) Tatipakka Refinery Limited
(c) Mangalore Refinery Limited
(d) Gujarat Refinery Limited
Answer: a
56 ) Question: Recently Mount Fanjingshan was granted UNESCO World Heritage Site status. Where is this heritage sitatuated?
(a) China
(b) Mexico
(c) Japan
(d) South Korea
Answer: a
57 ) Question: Andre Iniesta recently retired from international football after his country’s football team defeat in the FIFA 2018 World Cup. He belongs to:
(a) Portugal
(b) Argentina
(c) Spain
(d) Germany
Answer: c
58 ) Question: Which state’s film association is called ‘AMMA’, which was recently in the news’?
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Assam
(d) Andhra Pradesh
Answer: a
59 ) Question: Which country defeated India to win the Men’s Hockey Champions Trophy 2018 title?
(a) Netherlands
(b) Australia
(c) England
(d) Pakistan
Answer: b
60 ) Question: Which of the following states has signed an agreement with the 48-member global body ‘Regional Integrated Multi-Hazard Early Warning System (RIMES)?
(a) Andhra Pradesh
(b) Odisha
(c) Tamilnadu
(d) Gujarat
Answer: b
61 ) Question: Recently celestial body Oumuamua was classified as the
(a) Dwarf Planet
(b) Meteorite
(c) Comet
(d) Asteroid
Answer: c
62 ) Question: GST Day was celebrated on:
(a) June 28, 2018
(b) June 29, 2018
(c) June 30, 2018
(d) July 1, 2018
Answer: d
63 ) Question: Citizen Science Project ‘Big-4 Mapping’ is related to the study of:
(a) Tigers
(b) Snakes
(c) Migratory birds
(d) Hangul
Answer: b
64 ) Question: Who among the followings has been appointed as a part-time Chairman of ICICI Bank?
(a) Vinod Rai
(b) Girish Chandra Chaturvedi
(c) Shakti Kant Das
(d) K.V. Kamath
Answer: b
65 ) Question: What is the steel manufacturing capacity target set by India by 2030?
(a) 200 million tons
(b) 300 million tons
(c) 400 million tons
(d) 500 million tons
Answer: b
66 ) Question: India clinched Kabbadi Master title 2018 by defeating:
(a) Iran
(b) Pakistan
(c) South Korea
(d) Uzbekistan
Answer: a
67 ) Question: Who among the following has been appointed as the Chairman of Central Indirect Tax and Tariff Board (CBIC)?
(a) Ramesh Abhishek
(b) Ashok Chawla
(c) Mr. S. Ramesh
(d) Mr. B. Suresh
Answer: c
68 ) Question: Which of the following was conferred with the National Kalidas Award by the Government of Madhya Pradesh for visual arts?
(a) Anjolie Ela Menon
(b) Subodh Gupta
(c) Reena Saini Kalat
(d) Anish Kapoor
Answer: a
69 ) Question: In which country has Harmeet Singh been appointed as the first Sikh news anchor?
(a) Pakistan
(b) Sri Lanka
(c) singapore
(d) USA
Answer: a

About shalini

shalini
"I am passionate about my work. Because I love what I do, I have a steady source of motivation that drives me to do my best. In my last job, this passion led me to challenge myself daily and learn new skills that helped me to do better work. "

Check Also

Objective Current Affairs Questions 11 November

Objective Current Affairs Questions 11 November

Which city ranked as the most congested city in India as per the research titled …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please wait...

Subscribe to Our Latest News

Want to be notified when our article is published? Enter your email address and name below to be the first to know.